Receptsamling
Här samlar vi recept på rätter som serveras på restaurangen. I vissa fall är inte proportionerna med utan bara ingredienserna
Kajkantens populära fiskpudding
Blandad vit fisk, kokt
Risgrynsgröt
Ägg
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Grädda i ugn tills puddingen är fast.
Servera med kokt potatis och skirat smör
Äggost, 10 stora portioner
12 ägg
5 dl vispgrädde
5 liter mjölk
1 msk ättiksprit 24%
Knäck äggen i en stor kastrull och vispa lite så alla gulor går sönder. Tillsätt ättika, grädde och mjölk och rör om så allt blandas väl. Ställ på spisen på ganska hög värme. Nu ska det stå tills det skär sig vilket händer precis före kokpunkten. Rör om med jämna mellanrum i botten så det inte bränner. När det skurit sig men precis innan det börjat koka, dra av kastrullen. Låt stå och dra i ca 10 minuter. Fiska upp massan och lägg i en äggostform, varva med strösocker efter behag. Låt äggosten stå i kyl minst över natten. Stjälp sedan upp den på ett fat och servera med exempelvis björnsbärssylt eller kanel och socker.
Saftig saffranskaka
1 rund form
200 g smör
0,5 gram saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält smöret och låt svalna. Stöt saffranet i en mortel, gärna tillsammans med en sockerbit.
Vispa ägg och socker ordentligt vitt och luftigt. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda ihop mjöl och bakpulver innan det rörs ner i smeten föriktigt tills allt är blandat. Häll smeten i en smord och bröad rund form och grädda ca 45 minuter i 175 grader.
Skurna franska pepparkakor
ca 75 st
2 dl sötmandel
200 g margarin eller smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nelikor
1 tsk bikarbonat
ca 6 dl vetemjöl
Hacka mandeln grovt. Rör matfettet och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mandel och mjöl. Arbeta ihop. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den tills den är smidig. Dela den i 2 delar och forma dem till tjocka rullar. Lägg rullarna kallt några timmar eller till följande dag. Skär degrullarna i tunna skivor med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 12 minuter.
Matjessilltårta
1 rund tårta
Botten:
200 g mörk kavring
75 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk matjessill, ca 200 g
1 gul lök
3 dl gräddfil
1 burk kesella, 250 g
0,5 tsk svartpeppar
1 msk matjessillspad
Garnering:
2 kokta ägg
1 dl hackad gräslök
Gör såhär:
Lägg gelatinet i kallt vatten.
Finhacka eller kör brödet i en mixer tills allt är i små smulor. Smält smöret och blanda det med brössmulorna. Platta ut smulorna i en rund form med avtagbar kant.
Finhacka sillen och löken. Blanda sen ihop finhacket med gräddfil och kesella. Smaka av med svartpeppar och matjessillspad.
Krama ur gelatinbladet och smält dom i en kastrull på låg värme. Rör ner gelatinet i smeten under ständig omrörning så det inte bildas klumpar. Häll smeten ovanpå brödbottnen och låt stelna i kyl minst 2-3 timmar.
Garnera med skivat ägg och hackad persilja vid servering.
Taubes fisksoppa
Riven morot
Riven potatis
Fiskfond
Vitt vin
Pressad citron
Vispgrädde
Vit fast fisk (vi använder kolja)
Skalade räkor
Hackad dill
Hackad gräslök
Maizenamjöl till redning
Salt
Peppar
Kajkantens laxssoppa
Jordärtskockor, kokta och mixade till puré
Morötter, rivna
Palsternackor, riven
Fiskfond
Vitt vin
Tomatpuré
Lagerblad
Timjan
Creme fraiche
Grädde
Lax, i tärningar
Maizenamjöl till redning
Salt
Peppar
Provencalsk grönsaksgratäng
4-6 personer
500 g aubergine
4 gula lökar
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 kg mogna tomater
600 g squash
1 tsk färsk timjan
2 msk färsk basilika
salt
peppar
4 msk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i skivor. Strö salt på skivorna och låt de ligga i ett durkslag för att rinna av.
Hacka de gula lökarna och fräs mjuka i oljan utan att få färg. Pressa i vitlöksklyftorna och krydda med salt och peppar.
Bred ut löken i botten på en ugnsfast form. Skär tomaterna och squashen i skivor.
Skölj av aubergineskivorna med vatten och torka av lätt.
Varva sedan tomat-, squash- och aubergineskivorna i rader ovanpå löken.
Strö över örtkryddorna och krydda med salt och peppar.
Grädda gratängen i ugnen tills grönsakerna är mjuka, ca 1 timme.
Vegeratisk/vegansk/mjölkfri/glutenfri linssoppa Röda linser
Gul lök
Krossad tomat
Grönsaksbuljong
Tomatpuré
Squash
Paprika
Vitlök
Spiskummin
Paprikapulver
Chilipulver
Persilja
Salt
Peppar
Vegetariska kikärtsbiffar med morotstzatziki
Kokta kikärtor
Purjolök
Kokt och kall potatis
Ägg
Maizenamjöl
Spiskummin
Ev lite grädde
Persilja
Salt
Peppar
Olja eller margarin att steka i
Mixa kikärtorna i en matberedare. Riv den kokta potatisen på grövsta sidan av rivjärnet och finstrimla purjolöken. Blanda ihop allt och provstek en liten biff för att se att smeten håller ihop och att den är tillräckligt smaksatt. Stek i biffar och sätt sedan in dem i ugnen på 175 grader tills de är genomvarma.
Servera biffarna med morotstzatzikin och grönsaker.
Morotstzatziki
Finrivna morötter
Grekisk eller turkisk yoghurt
Vitlök
Salt
Peppar
Blanda allt och låt den stå en liten stund innan du smakar av (smakerna blir starkare när den fått stå till sig)
Laxsoppa med saffran
Potatis, strimlad
Paprika, strimlad
Purjolök, hackad
Fiskfond
Vitt vin
Saffran
Grädde
Mjölk
Salt
Lax, i tärningar
Peppar
Laxsoppa med saffran
Potatis, strimlad
Paprika, strimlad
Purjolök, hackad
Fiskfond
Vitt vin
Saffran
Grädde
Mjölk
Salt
Lax, i tärningar
Peppar
Silviakaka, 1 rund form
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
Glasyr:
1,5 dl florsocker
50 g smält smör
1 äggula
3 tsk vaniljsocker
Riven kokos
Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Sikta i vetemjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner det torra i smeten och blanda sist i det varma vattnet. Grädda i en smord och bröad form i 175 grader i ca 15-20 minuter. Gör glasyren under tiden. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan i florsocker och äggulan. Sjud upp men rör hela tiden så det inte bränner i botten. Tag av från värmen och tillsätt vaniljsockret. Bred glasyren på den färdiga kakan och strö sist över riven kokos.
Kajkantens fisksoppa med örter
Vit fisk, med fast kött som lämpar sig till soppa
Rivna morötter
Fiskfond
Basilika
Timjan
Gurkmeja
Vitt vin
Citron
Vitlök
Tomatpuré
Grädde
Creme fraiche
Salt
Peppar
Krämig squashsoppa (vegetarisk och vegansk)
6-7 portioner
0,5 dl oliv eller rapsolja
2-3 squash
2 purjolökar
4-5 potatisar
2 grönsaksbuljontärningar
3-4 vitlöksklyftor
3 tsk curry
3 krm cayennepeppar
12 dl vatten
200 g nässlor/spenat/kirskål
2 dl mixade solroskärnor
2 msk pressad citron
Salt
Peppar
Skär squasch och purjolök i bitar. Fräs lätt i olja i en rymlig kastrull ca 5 minuter. Hacka och tillsätt potatisen, låt fräsa ytterligare 5 minuter. Tillsätt buljong, pressad vitlök, curry, cayennepeppar och späd med vatten. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. När det är några minuter kvar av koktiden tillsätt nässlorna/spenaten/kirskålen och de mixade solroskärnorna. Mixa soppan slät med en mixerstav och smaka av med citron, salt och peppar
Morotskaka med färskostglasyr
1 långpanna
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
6 tsk bakpulver
3 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskotnöt
2 tsk kardemumma
2 dl russin
9 dl finrivna morötter
3 dl matolja
Glasyr
150 g avsvalnat smält smör
200 g Philadelphiaost
3 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Lite citronsaft
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör försiktigt ihop det med äggsmeten. Tillsätt morötterna och sist oljan som hälls i en fin stråle under omrörning.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper alternativt en smord och bröad.
Grädda i ca 40-55 minuter.
Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Vispa ihop alla ingredienser till glasyren till en jämn smet, gärna med elvisp.
Bred på den kalla kakan och gör eventuellt mönster med en gaffel i glasyren eller garnera med morot.